divendres, 29 de novembre del 2013

Cocció de llegums a la manera de la iaia Juanita

Sempre he de preguntar com fer les coses de cuina a la meva mare, la iaia Juanita. Això és una mica perillós, perquè sempre ho explica de diferent manera o "s'oblida" de dir-te una cosa o una altra, i quan no et queda igual se li escapa el riure i et diu: "síiii que t'ho vaig dir!" i "nooo". Així sempre li queda més bo a ella. Manera, apuntar tot el que em digui i davant d'ella.
Una de les coses que se m'oblida és com coure els llegums a casa. A mi m'agrada coure-ho a casa, amb el seu temps, ben natural. Tot i que de vegades tirem de pot.
Bé, anem pels cigrons.
Es posen els cigrons en remull amb aigua tèbia i un bon grapat de sal tota la nit. L'endemà s'escorren els cigrons i es posen en aigua suficient quan aquesta bull (sense sal). Es baixa el foc ben baix i es couen una hora ben bona o fins que estan cuits. No es torna a rectificar de sal fins que ja estan cuits, a última hora.

Encara no els he fet i no sé com em quedaran. Quan ho faci faig la foto i la penjo.

Per les mongetes, millor fer-les del "ganxet" o "santa pau", pel meu gust. Es posen en remull en aigua freda tota la nit i l'endemà es posen a coure també en aigua freda. Quan arrenquen el bull, jo hi trec l'escuma que fan i desprès les faig coure amb foc ben baix l'estona que calgui amb aigua suficient. No hi afegim la sal fins que estan ben cuites, al final perquè sinó queden dures de fora.

També hi falta la foto.
Quan la pengi us explico com fer-les guisades amb butifarra, cansalada i xoriço del bo i més ingredients d'aquest que diuen que fan pujar el colesterol però que són tan bons.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada