divendres, 29 de novembre del 2013

Galets de Nadal farcits de pilota

recordatori que he de posar la recepta i tornar-los a fer per la foto mmmm... que bons!

Fixa't que ho vaig posar el 2013 i ara, a Nadal de 2015 poso la recepta. Bé, no crec ni que sigui necessari posar la recepta, ja que és tan senzill que me'n recordaré.
Per fer l'escudella poses ossos de vedella, si pot ser del genoll o del vano. També algun del moll de l'os. Algun os d'espinada, un de pernil, un trocet de peu de porc i un pensament de segí. Un quart de pollastre, un fetxet i un pedré, si t'agrada la gallina doncs un trocet també s'hi escau. També s'hi pot posar cansalada. De verdures a nosaltres ens agrada amb una patata, un trocet de col, naps, xirivies, api, una mica de carbassa, pastanagues. També s'hi pot posar un grapat de cigrons que prèviament haureu posat en remull. Per al final de la cocció, una butifarra negra, una blanca o una de carn, el que més us agradi i la pilota.
La pilota es fa amb carn ben picada de porc i vedella, o si us agrada només de porc o només vedella. A nosaltres ens agrada barrejada. Es bat un ou, es barreja amb la carn, farina, pa torrat o una molleta de pa remullada amb llet, una mica d'all i julivert molt ben picat. Es barreja tot bé fins que quedi lligat i consistent. Es dóna forma de pilota allargada i ja està.

Si voleu farcir galets, la iaia d'en Joan els feia així i a mi em queden bé: agafes els galets grossos i vas posant la carn de la pilota a cada un i el tanques amb una mica de farina. Porta feina però el resultat és espectacular i boníssim. Aquest any només n'he fet per si als nens i a algun gran li venia de gust i es van acabar tots. En vaig coure seixanta-cinc en cinc litres de brou. Desprès vaig afegir més brou que tenia reservat quan se'l van beure (els galets).
El secret de la cocció és que tires els galets quan bull el brou i apagues el foc i retires l'olla del foc quan estan just a mitja cocció. Ells sols ja s'inflen i s'acaben de coure.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada