dijous, 25 de juliol del 2013

Brou de rap / Brou de peix d'espina

Aprofito que al súper de davant de casa tenen el rap petit-mitjanet d'oferta i això em permet d'aprofitar aquest peix lleig però saborós gairebé tot. Resulta que no el deixen comprar a rotllanes, els grossos són carísims i així no queda més remei que arreglar-me amb un d'aquests d'oferta.
En compro un que faci 1 kg y una mica més i m'arreglen el cap i el fetge bé per fer la sopa i amb la resta fan rotllanes. També compro un grapadet de petxina rossellona per intensificar una mica el gust.

La recepta també es la mateixa amb peix d'espina.

És molt fàcil de fer i la pots fer més o menys forta segons el condiment que hi poses.
Agafes una ceba grossa, un parell de tomàquets madurs ben sucosos, un tros de pastanaga, un pensament d'àpit, un parell de grans d'all i ho poses a sofregir a foc mig en una olla, n'hi ha que hi posen un trocet de pebrot a manera de condiment i també i queda bo. Quan està gairebé fet li poses el cap de rap, el fetge, i les parts que no t'agradin tant, les petgines, una fulla de llaurer tot salpebrat al gust  i ho deixes fer a foc mig baix fins que ja està gairebé fet. Llavors li tires l'aigua, més o menys a ull ja veus la que hi pots tirar segons la quantitat de peix que hi hagis posat i es deixa bullir a foc mig fins que està fet.

Aquesta recepta veus que no hi ha res fort perquè en pugui menjar els nens petits però si la vols fer més intensa per als grans llavors agafes peix d'espina per fer sopa, (a la peixateria ja us aconsellaran, i és mes barato que el rap), musclos, etc., i s'hi posa pebre vermell dolç i un pensament de pebre vermell picant, i al sofregit mig gotet de vi turbio o vi blanc.

Quan tens el brou fet, es cola ben colat. Si és pels nens, pots fer una sèmola d'arròs que s'hi escau molt bé, amb alguna rollaneta de rap triturada dins.
Si és pels grans, pots entretenir-te a agafar gamba pelada, els musclos sense la closca, trocets de peix, i els incorpores a la sopa que pots fer fins i tot amb pa torrat del bo.                

Empedrat

Doncs avui toca un sabor de dijous, ja que no sé què fer per dinar. Avui només som dos, és estiu, fa una calor infernal i no em ve de gust cuinar res tot i que tinc gana.
Em sembla que aniré al súper a comprar un pot de mongetes seques i una capseta de bacallà esqueixat dessalat, i amb el que tinc per la nevera apanyarem un platet d'empedrat.
A mi m'agrada coure les mongetes, si pot ser del ganxet i de proximitat millor, però de tant en tant menjar de pot no pot ser tan dolent.
S'agafen les mongetes i s'escorren bé, li poses el bacallà esqueixat que ja vé dessalat fet miquetes, si et ve de gust una mica de tonyina procurant que no hi vagi massa oli. Trinxes tomàquet d'amanir ben petit, ceba tendra també d'amanir, si t'hi agrada el pebrot també li va molt bé tallat petit (tant verd com vermell, si pot ser de tots dos encara que sigui poc li dona color) i ho barreges bé tot sense triturar-ho, és clar amanint-t'ho bé amb oli d'oliva del bo i un rajolí de vinagre de vi (compta no n'hi posis gaire), ho adornes amb olives negres, ho poses a refredar a la nevera i a menjar-ho ben fred.