divendres, 4 d’octubre del 2013

Melmelada d'albergínia i pebrots escalivats a l'aroma de vainilla

He d’agrair a la xarxa l’elaboració d’aquesta recepta de melmelada d’albergínia i pebrot escalivats, ja que, un tros de recepta d’aquí, un tros de recepta d’allà de bons cuiners i cuineres ha resultat en una recepta excepcionalment saborosa i d’èxit rotund.

L’he batejada com a Melmelada d’albergínia i pebrots escalivats a l’aroma de vainilla, dedicada especialment a la Neus ja que la vaig fer per regalar-li el dia del seu aniversari.

Escalives dues albergínies grosses i quatre pebrots mitjanets al forn (o dos de ben grossos). Un cop fets, es treu la pell i es pesa. Aquesta vegada em va sortir 1.145 g o sigui 1 k 145g. Ho tritures ben finet, ho poses en una cassola fonda i hi afegeixes la meitat de sucre, jo vaig posar 500 g justos perquè no sabia si em quedaria massa dolç. A la barreja hi poses una llimona pelada i sense la pell blanca tallada a trossets ben fins i petits i mitja beina de vainilla. Quan gairebé ja estava feta li vaig afegir un pensament de pebre negre acabat de moldre per donar-li una mica d’alegria.

Ho poses tot a foc ben baix i que es vagi fent fins que quedi la consistència de la melmelada, o sigui que si ho poses en una torradeta de pa, s’aguanti ferm i no llisqui cap als costats. Tu mateixa, o mateix ja ho veuràs quan està. En Joaquim fa la melmelada amb pectina, cosa que redueix el temps de cocció però jo no sabria ni on comprar-la.

Ull mentre es cou la melmelada perquè té vida pròpia, comença a fer uns “blups”, “blups” que poden arribar a esquitxar fins al sostre. A més s’ha de remenar molt perquè no s’enganxi el sucre. Jo ho vaig arreglar cobrint-la de costat amb una tapadora deixant molt d’espai pels costats i remenant amb cullera de fusta.

Un cop feta la melmelada, l’envaseu ben calenta en pots (impecables de nets) i l’ompliu fins dalt, que no quedi espai. Es tapa fort i es posa de cap per avall, d’aquesta manera amb les conserves de sucre es fa el buit. Això és el que m’han dit les àvies.

Per regalar, vaig posar-li un drapet amb un llacet i una etiqueta amb cinta adhesiva transparent. Per sort tot va sortir bé, el regal va encantar i la melmelada una veritable delícia.