He d’agrair a la xarxa l’elaboració d’aquesta recepta de melmelada
d’albergínia i pebrot escalivats, ja que, un tros de recepta d’aquí, un tros de
recepta d’allà de bons cuiners i cuineres ha resultat en una recepta
excepcionalment saborosa i d’èxit rotund.
L’he batejada com a Melmelada d’albergínia i pebrots escalivats a
l’aroma de vainilla, dedicada especialment a la Neus ja que la vaig fer per
regalar-li el dia del seu aniversari.
Escalives dues albergínies grosses i quatre pebrots mitjanets al forn
(o dos de ben grossos). Un cop fets, es treu la pell i es pesa. Aquesta vegada
em va sortir 1.145 g o sigui 1 k 145g. Ho tritures ben finet, ho poses en una
cassola fonda i hi afegeixes la meitat de sucre, jo vaig posar 500 g justos
perquè no sabia si em quedaria massa dolç. A la barreja hi poses una llimona
pelada i sense la pell blanca tallada a trossets ben fins i petits i mitja
beina de vainilla. Quan gairebé ja estava feta li vaig afegir un pensament de
pebre negre acabat de moldre per donar-li una mica d’alegria.
Ho poses tot a foc ben baix i que es vagi fent fins que quedi la
consistència de la melmelada, o sigui que si ho poses en una torradeta de pa,
s’aguanti ferm i no llisqui cap als costats. Tu mateixa, o mateix ja ho veuràs
quan està. En Joaquim fa la melmelada amb pectina, cosa que redueix el temps de
cocció però jo no sabria ni on comprar-la.
Ull mentre es cou la melmelada perquè té vida pròpia, comença a fer uns
“blups”, “blups” que poden arribar a esquitxar fins al sostre. A més s’ha de
remenar molt perquè no s’enganxi el sucre. Jo ho vaig arreglar cobrint-la de
costat amb una tapadora deixant molt d’espai pels costats i remenant amb
cullera de fusta.
Un cop feta la melmelada, l’envaseu ben calenta en pots (impecables de
nets) i l’ompliu fins dalt, que no quedi espai. Es tapa fort i es posa de cap
per avall, d’aquesta manera amb les conserves de sucre es fa el buit. Això és
el que m’han dit les àvies.
Per regalar, vaig posar-li un drapet amb un llacet i una etiqueta amb
cinta adhesiva transparent. Per sort tot va sortir bé, el regal va encantar i
la melmelada una veritable delícia.