divendres, 29 de novembre del 2013

Galets de Nadal farcits de pilota

recordatori que he de posar la recepta i tornar-los a fer per la foto mmmm... que bons!

Fixa't que ho vaig posar el 2013 i ara, a Nadal de 2015 poso la recepta. Bé, no crec ni que sigui necessari posar la recepta, ja que és tan senzill que me'n recordaré.
Per fer l'escudella poses ossos de vedella, si pot ser del genoll o del vano. També algun del moll de l'os. Algun os d'espinada, un de pernil, un trocet de peu de porc i un pensament de segí. Un quart de pollastre, un fetxet i un pedré, si t'agrada la gallina doncs un trocet també s'hi escau. També s'hi pot posar cansalada. De verdures a nosaltres ens agrada amb una patata, un trocet de col, naps, xirivies, api, una mica de carbassa, pastanagues. També s'hi pot posar un grapat de cigrons que prèviament haureu posat en remull. Per al final de la cocció, una butifarra negra, una blanca o una de carn, el que més us agradi i la pilota.
La pilota es fa amb carn ben picada de porc i vedella, o si us agrada només de porc o només vedella. A nosaltres ens agrada barrejada. Es bat un ou, es barreja amb la carn, farina, pa torrat o una molleta de pa remullada amb llet, una mica d'all i julivert molt ben picat. Es barreja tot bé fins que quedi lligat i consistent. Es dóna forma de pilota allargada i ja està.

Si voleu farcir galets, la iaia d'en Joan els feia així i a mi em queden bé: agafes els galets grossos i vas posant la carn de la pilota a cada un i el tanques amb una mica de farina. Porta feina però el resultat és espectacular i boníssim. Aquest any només n'he fet per si als nens i a algun gran li venia de gust i es van acabar tots. En vaig coure seixanta-cinc en cinc litres de brou. Desprès vaig afegir més brou que tenia reservat quan se'l van beure (els galets).
El secret de la cocció és que tires els galets quan bull el brou i apagues el foc i retires l'olla del foc quan estan just a mitja cocció. Ells sols ja s'inflen i s'acaben de coure.          

Cocció de llegums a la manera de la iaia Juanita

Sempre he de preguntar com fer les coses de cuina a la meva mare, la iaia Juanita. Això és una mica perillós, perquè sempre ho explica de diferent manera o "s'oblida" de dir-te una cosa o una altra, i quan no et queda igual se li escapa el riure i et diu: "síiii que t'ho vaig dir!" i "nooo". Així sempre li queda més bo a ella. Manera, apuntar tot el que em digui i davant d'ella.
Una de les coses que se m'oblida és com coure els llegums a casa. A mi m'agrada coure-ho a casa, amb el seu temps, ben natural. Tot i que de vegades tirem de pot.
Bé, anem pels cigrons.
Es posen els cigrons en remull amb aigua tèbia i un bon grapat de sal tota la nit. L'endemà s'escorren els cigrons i es posen en aigua suficient quan aquesta bull (sense sal). Es baixa el foc ben baix i es couen una hora ben bona o fins que estan cuits. No es torna a rectificar de sal fins que ja estan cuits, a última hora.

Encara no els he fet i no sé com em quedaran. Quan ho faci faig la foto i la penjo.

Per les mongetes, millor fer-les del "ganxet" o "santa pau", pel meu gust. Es posen en remull en aigua freda tota la nit i l'endemà es posen a coure també en aigua freda. Quan arrenquen el bull, jo hi trec l'escuma que fan i desprès les faig coure amb foc ben baix l'estona que calgui amb aigua suficient. No hi afegim la sal fins que estan ben cuites, al final perquè sinó queden dures de fora.

També hi falta la foto.
Quan la pengi us explico com fer-les guisades amb butifarra, cansalada i xoriço del bo i més ingredients d'aquest que diuen que fan pujar el colesterol però que són tan bons.